Bagepulver vaskemaskine

Næsten alle har bagepulver derhjemme. Selvom det kun er fordi du en gang havde brug for det til at bage noget. Men vidste du, at du også kan bruge bagepulver til at rense din vaskemaskine? Det fjerner alle dårlige lugte og sørger for, at alt fedtstof i din maskine bliver opløst. Regelmæssig brug af bagepulver sikrer, at din vaskemaskine forbliver dejlig ren, og hvis du tilføjer det til dit hvide vasketøj, vil det endda sørge for, at alt bliver dejligt hvidt igen! Den store fordel er, at bagepulver ikke kun er meget billigt, men også meget mere miljøvenligt end andre muligheder. Læs her alt, hvad du behøver at vide om bagepulver og vaskemaskiner!
Picture of Yannick
Yannick

Vaskemaskineekspert siden 2017

Nyttigt at vide

  • Natron er billigt og naturligt.
  • Det affedter din vaskemaskine og fjerner dårlige lugte.
  • Undgå at din vaskemaskine kommer til at lugte.

Hvad er bagepulver?

Der er stor sandsynlighed for, at du allerede har bagepulver derhjemme, for dette fine hvide pulver kan bruges til mange forskellige formål. Vær opmærksom på, at det her handler om bagepulver, der bruges til madlavning, ikke krystalsoda, som du finder på rengøringsafdelingen.

På dansk kaldes bagepulver også for natron, og det har mange forskellige anvendelser. For eksempel er det den aktive ingrediens i bagepulver, der får dit hjemmelavede dej til at hæve, men det bruges også i personlig pleje og til rengøring af dit hjem. Dette skyldes, at det både er rengørende og affedtende.

Fordele ved at bruge bagepulver er, at det er utroligt billigt at købe. Per kilo koster en pakke omkring 26 danske kroner, og da du ofte bruger spiseskeer af bagepulver til opskrifter og til rengøring af dit hjem ofte et halvt kop bagepulver eller et par skefulde bagepulver, vil du med sådan en mængde kunne klare dig meget længe.

Desuden er brugen af en skefuld bagepulver ikke belastende for miljøet, hvilket gør det til et af de miljøvenlige rengøringsmidler.

Endelig er listen over ting, du kan rengøre med bagepulver, næsten uendelig. Vi har her samlet de mest almindelige for dig:

  1. Neutralisere dårlige lugte

  2. Fjerne skimmel i badeværelset

  3. Fjerne pletter fra for eksempel din sofa

  4. Fjerne kaffe- og tebelægninger

  5. Bevare friske blomster længere

På denne side vil vi gå ind på, hvordan du kan bruge bagepulver til at rengøre din vaskemaskine!

Hvordan rengør du vaskemaskinen med bagepulver?

Når din vaskemaskine renser dit tøj, bliver der ofte meget tilbage. I den gummirand, der er mellem døren og tromlen, finder du fedtklumper, som i princippet er en samling af fedt, hår og hudflager. Efter noget tid vil der komme en dårlig lugt fra det, og hvis du lader det sidde endnu længere, vil der også komme pletter på dit tøj.

Brug et stykke toiletpapir eller en serviet til at fjerne snavset fra mellem randen og tilsæt derefter en skefuld soda i tromlen. Vær opmærksom på, at du lægger sodaen direkte i tromlen og altså ikke i bakken til dit vaskemiddel.

Derefter kører du et program uden tøj på 90 grader. Den tomme tromle vil sikre, at bagepulveret kan bevæge sig godt rundt i vaskemaskinen, så det kan nå overalt og gøre sit arbejde.

Da soda virker affedtende, vil alle sæberester opløses, og alt snavset forsvinde fra din vaskemaskine. Din tromle vil også lugte mindre, da soda neutraliserer lugte.

Hvad kan du bruge bagepulver til i en vaskemaskine?

Bagepulver er meget alsidigt i brug, også i din vaskemaskine har det flere funktioner:

Forhindre at din vaskemaskine kommer til at lugte

En vaskemaskine, der ikke vedligeholdes ordentligt, vil til sidst komme til at lugte. Det er derfor en god idé at sørge for, at du mindst en gang hver anden måned kører en tom tromle med en skefuld bagepulver. Fedtrester får således ikke mulighed for at ophobe sig, og både din maskine og dit vasketøj vil fortsat dufte godt.

Fjerne fedtklumper

Det er ligegyldigt, hvilken type vasketøj du har, du vil altid have problemer med fedtklumper. De består nemlig af hudflager og hår, som alle har at gøre med. Ved regelmæssigt at tilføje en skefuld bagepulver i din vaskemaskine, forhindrer du, at der kommer en dårlig lugt i din tromle, som derefter også vil sætte sig i dit nyvaskede tøj.

Få vasketøjet ekstra rent

Nogle gange er dit sædvanlige vaskemiddel bare ikke nok til at få alle pletterne ud af dit tøj. En smule ekstra bagepulver kan da hjælpe, især med hvidt tøj. Tilføj bare lidt sammen med dit vasketøj og vaskemiddel, og dit tøj vil blive lige så hvidt som da du købte det.

Alternativer til at rengøre din vaskemaskine med bagepulver

At rengøre din vaskemaskine kan gøres på mange forskellige måder, og chancerne er store for, at du allerede har de rigtige ting til det derhjemme. Så kig også på:

Rengøre din vaskemaskine med eddike

Rengøring kan også gøres med eddike, men her skal du være opmærksom på, at du bruger et naturligt produkt og ikke rengøringseddike. Sidstnævnte er nemlig for hård, så du risikerer, at din vaskemaskine vil begynde at ruste. Brug en hel flaske og hæld den direkte i tromlen. Sæt derefter et program på den varmeste indstilling, og efterfølgende vil du have en ren vaskemaskine igen.

Rengøre din vaskemaskine med en opvasketabs

I opvasketabs er der også ofte en rengørende og en affedtende komponent, og det er præcis de to ting, din vaskemaskine har brug for. Da tromlen på din vaskemaskine har en lidt større kapacitet end din opvaskemaskine, kan du med fordel bruge to tabletter i sæbeskuffen. Kør derefter en tom tromle på det varmeste program.

Ofte stillede spørgsmål om bagepulver i vaskemaskinen

Læs til sidst endnu engang de spørgsmål, som andre forbrugere stiller om brugen af bagepulver i deres vaskemaskine.

Hvordan bruger du bagepulver i vaskemaskinen?

Du kan bruge bagepulver på forskellige måder i din vaskemaskine. For at rense din vaskemaskine tilføjer du det direkte i tromlen og derefter kører du et tomt program på den varmeste indstilling.u003cbru003eNoget andet du kan gøre er at tilføje bagepulver til dit hvide vasketøj, hvilket gør både dit tøj og din vaskemaskine ekstra rene.

Hvad kan du ikke rengøre med bagepulver?

Selvom det ser ud til, at bagepulver er egnet til alle rengøringsopgaver i og omkring huset, er der nogle ting, som du hellere ikke bør rengøre med dette middel. Den slibende effekt kan forårsage nogle ridser, så du bør for eksempel ikke rengøre aluminiumsgryder med bagepulver. Der er stor risiko for, at aluminiummet bliver beskadiget. Guld og sølv bør du også undgå at rengøre med bagepulver, da der er en risiko for, at det vil misfarve. Til disse metaller bør du bruge et mildere rengøringsmiddel.