Centrifugeren vaskemaskine

Efter hver vaskecyklus vil din vaskemaskine centrifugere for at sikre, at dit tøj kommer ud af tromlen så tørt som muligt. Du kan selv vælge antallet af omdrejninger, hvor du ofte har muligheder mellem 1200 og 1800. Jo højere antallet af omdrejninger, desto tørrere vil dit vasketøj være. Centrifugerer din vaskemaskine ikke? Så kan det være, at du har et problem med en blokering, eller at kulbørsterne er slidte. Begge dele kan du heldigvis nemt løse selv.
Picture of Yannick
Yannick

Vaskemaskineekspert siden 2017

Nyttigt at vide

  • Jo højere antallet af omdrejninger, jo tørrere kommer dit tøj ud af vaskemaskinen.
  • Delikate stoffer kan ikke altid tåle at blive centrifugeret.
  • Der er flere mulige årsager, hvis din vaskemaskine ikke centrifugerer.

Centrifugering: hvad er det præcist?

Centrifugering er den sidste proces i vaskecyklussen, hvor tromlen drejer meget hurtigt rundt. Formålet hermed er at sikre, at dit tøj ikke kommer helt gennemblødt ud af tromlen.

Per vaskemaskine kan du indstille antallet af omdrejninger for centrifugeringen til 1200, 1400 eller 1600. Dette tal angiver, hvor mange omgange tromlen drejer per minut. Jo højere antal omdrejninger, jo tørrere vil dit tøj komme ud af tromlen.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor vaskemaskiner altid er så utroligt tunge? Det har at gøre med centrifugeringen. Under denne proces drejer tromlen nemlig så hurtigt, at en vaskemaskine uden forankring pludselig kan stå i den anden ende af rummet.

Vægten bruges til at sikre, at vaskemaskinen står fast på gulvet.

Indstilling af vaskemaskinens omdrejningstal

Et højt omdrejningstal lyder måske meget fordelagtigt, fordi det betyder, at du ikke behøver at tørre dit vasketøj på anden vis i lige så lang tid.

OmdrejningstalRestfugtighedsprocent
1200 omdrejninger52%
1400 omdrejninger50%
1600 omdrejninger44%
1800 omdrejninger42%

Hvert stykke tøj kan centrifugeres ved et højt antal omdrejninger, men du skal være opmærksom på, at delikate stoffer vil slides meget hurtigere. Også knapper og andre dele af dit tøj vil ved et højere omdrejningstal hurtigere falde af.

Ved delikate vaske er det derfor klogt at vælge et lavt omdrejningstal, så dit tøj bliver mindre beskadiget.

Efter centrifugeringen er vasketøjet stadig vådt

Intet er så irriterende som vasketøj, der stadig er helt vådt, når det kommer ud af vaskemaskinen. Det giver nemlig lidt mening at hænge det op i den tilstand, fordi det så kan tage dage at tørre. Det er ikke ideelt for dit tøj, men heller ikke for fugtighedsniveauet i dit hjem. Der kan være flere grunde til, at dit vasketøj forbliver vådt efter centrifugeringen.

Årsag 1: Du har ikke fordelt vasketøjet jævnt i tromlen

Vasketøj kan kun tørre ordentligt, hvis det har tilstrækkelig plads til at bevæge sig gennem tromlen. Især når du vasker sengetøj, kan det ofte ske, at alt bliver til en stor klump, hvilket betyder, at der også efter centrifugeringen stadig er meget vand tilbage.

Årsag 2: Du har for meget vasketøj i tromlen på én gang

Hvis tromlen er for tungt belastet, kan dit vasketøj heller ikke komme af med alt vandet under centrifugeringen. Hver vaskemaskine har en specifik kapacitet, som præcist angiver den maksimale mængde vasketøj per cyklus. Det er bedre at vaske to gange på den rigtige måde, end at vaske alt på én gang på en måde, hvor det ikke bliver ordentligt rent og tørt.

Årsag 3: Vandet kan ikke løbe ordentligt væk

Nogle gange bliver vand i tromlen hængende, fordi det ikke kan løbe ordentligt væk, for eksempel fordi der er en knæk på afløbsslangen. Kontroller på bagsiden, om slangen hænger korrekt, og tjek eventuelt for blokeringer i slangen. Sluk altid for din vaskemaskine og vandforsyningen først. Når slangen er i orden, kan du også tjekke, om filteret måske er tilstoppet. Dette sidder under låget på forsiden af apparatet. Endelig skal du tjekke afløbet for blokeringer. Hvis afløbet løber over, når du hælder kogende vand i det, kan du antage, at blokeringen sidder der.

Årsag 4: Afløbsslangen sidder for dybt i afløbsrøret

Hvis afløbsslangen sidder for dybt i afløbsrøret, skal din vaskemaskine arbejde for hårdt for at få alt restvandet væk. Gennem afløbsslangen pumper vaskemaskinen alt vandet væk, men hvis den sidder for dybt, lykkes det ikke altid. Hold en dybde på mindst 10 og højst 15 centimeter. De fleste vaskemaskiner leveres med en plastikbøjle, så du kan sikre, at alt forbliver på plads.

Vaskemaskinen centrifugerer ikke længere

Der kan være forskellige årsager til, at din vaskemaskine vælger ikke at centrifugere længere. I de fleste tilfælde behøver det ikke at føre til panik, da du ofte kan løse det selv. Her er de mest almindelige årsager:

Årsag 1: Pumpen er blokeret

Hvis pumpen er blokeret, skal du først slukke for vaskemaskinen. Derefter finder du pumpen, som ofte sidder bag et lille låg. Herunder sidder også afløbsslangen, som du først vil bruge til at lade det resterende vand løbe ud af din vaskemaskine. Brug en skål til at opsamle vandet. Derefter kan du skrue filteret af og rense det under hanen. Snavs kan nemlig blokere skovlen, som sidder bag filteret og skal kunne bevæge sig i begge retninger. Når du har tjekket alt dette, kan du sætte alt tilbage på plads og tilslutte vaskemaskinen til strømmen igen.

Årsag 2: Motoren er gået i stykker eller slidt

Når alt er rent og korrekt installeret, men du stadig ikke har en drejende tromle, kan det være, at kulførsterne i din vaskemaskine er slidte. Dette sker især ved modeller, der er mere end ti år gamle eller som du har brugt intensivt. I moderne vaskemaskiner kan du meget nemt udskifte dem selv, brug typenummeret på din vaskemaskine til at bestille de rigtige kulbørster.

Ofte stillede spørgsmål om en centrifugerende vaskemaskine

Alle vaskemaskiner centrifugerer, men alligevel har vi stadig mange spørgsmål om det. Læs til slut hvad andre forbrugere gerne vil vide om centrifugering i vaskemaskiner.

Hvad er centrifugering i en vaskemaskine?

Ved afslutningen af hvert vaskeprogram vil tromlen altid rotere hurtigt for at sikre, at der ikke efterlades fugt i dit tøj. Dette betyder, at du ikke behøver at tørre dit tøj så længe på anden vis. Antallet af omdrejninger tromlen laver angives med omdrejningstallet, som ligger mellem 1200 og 1800. Ved et højere omdrejningstal forbliver der mindre fugt i dit tøj.

Hvilken centrifugeringsindstilling?

Hvor hårdt din vaskemaskine roterer angives med omdrejningstallet. Hvis du ønsker, at dit tøj kommer tørrere ud af tromlen, så vælg et højt omdrejningstal. Vær dog opmærksom på, at et lavere omdrejningstal ofte er bedre egnet til delikate stoffer og tøj med knapper, pailletter og andre små ornamenter, da disse vil slides mindre hurtigt.

Er centrifugering dårligt for tøj?

Nogle stoffer kan bedre tåle langvarig centrifugering end andre. Centrifugering er den mest almindelige årsag til slid, så det er klogt at tørre dine yndlingsgenstande ved et lavere omdrejningstal.

Hvordan får man en vaskemaskine til at centrifugere?

I princippet slutter hvert vaskeprogram med centrifugering, medmindre andet er angivet. Et program for delikate stoffer centrifugerer for eksempel kun meget kort eller ved et meget lavt antal omdrejninger. Der er også vaskemaskiner, der har et program specifikt for centrifugering, som du kan bruge til tøj, der er meget vådt.