Sammenligning af vaskemaskiner

Er du på udkig efter en ny vaskemaskine og vil du sammenligne vaskemaskiner? På grund af det store udvalg online, kan det være svært at søge. I denne artikel kan du læse, hvordan du skal sammenligne vaskemaskiner og hvad du skal være opmærksom på. På den måde kan du træffe et velovervejet valg og købe den bedste vaskemaskine til dit hushold.
Picture of Yannick
Yannick

Vaskemaskineekspert siden 2017

Nyttigt at vide

  • En god vaskemaskine passer til dine behov.
  • Sammenlign vaskemaskiner på fyldvægt, omdrejningstal, energiklasse og støjniveau.
  • En billig vaskemaskine har som regel en kortere levetid.

Mærket

Når du køber en ny vaskemaskine, ser du naturligvis på mærket. Der er mange forskellige mærker af vaskemaskiner på markedet. Det er svært at sige, hvad det bedste vaskemaskinemærke er. Hver type vaskemaskiner har deres egne unikke kvaliteter. For eksempel har Miele vaskemaskiner en lang levetid, men de er også dyre i anskaffelse. Hvis du ønsker en billig vaskemaskine, kan du se på mærket Indesit. Nedenfor finder du de mest kendte vaskemaskinemærker:

  1. AEG vaskemaskine
  2. Bauknecht vaskemaskine
  3. Beko vaskemaskine
  4. Bosch vaskemaskine
  5. Haier vaskemaskine
  6. Hoover vaskemaskine
  7. Indesit vaskemaskine
  8. Inventum vaskemaskine
  9. LG vaskemaskine
  10. Miele vaskemaskine
  11. Samsung vaskemaskine
  12. Siemens vaskemaskine
  13. Whirlpool vaskemaskine

De virkelige A-mærker inden for vaskemaskiner er Siemens, AEG, Bosch, Samsung og Miele. Her er der også en pris at tage højde for. Billige vaskemaskiner har måske den laveste pris, men går desværre ofte hurtigere i stykker. Et godt mærke vaskemaskine er måske dyrere i anskaffelse, men har en længere levetid, og så får du mere glæde af den i sidste ende.

Hvad kan du sammenligne vaskemaskiner på?

Vaskemaskiner sammenligner du på mange specifikationer. Det vigtigste punkt for vaskemaskiner til husholdninger er fyldvægten. Jo større husholdningen er, desto større skal fyldvægten være. Standardfyldvægten for en vaskemaskine er 8 kg. Ud over fyldvægten kigger du på antallet af omdrejninger, hvilket vaskeprogram en vaskemaskine har, og hvilken energiklasse en vaskemaskine ligger i. Jo højere energiklassen er, desto mere energieffektiv er vaskemaskinen i brug. Dette er de vigtigste punkter at se på. Derudover skal du træffe et valg om, hvorvidt du vil købe en top- eller frontbetjent vaskemaskine, og hvad støjniveauet på vaskemaskinen skal være. Naturligvis har du også en præference for et bestemt mærke og hvilken pris der er på anskaffelsen af en ny vaskemaskine.

Prisen

Priserne på vaskemaskiner kan variere en del, og de ligger fra 2.750 danske kroner til 14.850 danske kroner. Vaskemaskiner op til 3.700 danske kroner betragtes som billige vaskemaskiner. Så du kan købe en billig vaskemaskine for mindre end det beløb, men så har du energiklasse D og få ekstra funktioner. Vil du have en god vaskemaskine med nogle ekstra funktioner og en energieffektiv klasse? Så betaler du i gennemsnit omkring 5.200 danske kroner for en ny vaskemaskine. Det er derfor godt først at se på, hvad du søger i en vaskemaskine og hvor omfattende den skal være. Du kan derefter se på, hvad dit budget er, og sammenligne det med hinanden for at finde den bedste pris. Ofte har forskellige webshops som Elgiganten også ofte tilbud, der gør prisen mere fordelagtig.

Fyldvægten

Toplæsser eller frontlæsser

Vælger du en vaskemaskine med frontlæsser eller en toplæsser? En vaskemaskine med frontlæsser har døråbningen foran, mens en vaskemaskine med toplæsser åbnes i toppen af maskinen. De fleste husstande vælger det første, da det er praktisk, hvis du for eksempel vil placere en tørretumbler oven på vaskemaskinen. En vaskemaskine med frontlæsser har ofte også mere avancerede vaskeprogrammer. Fordelen ved vaskemaskiner med toplæssere i forhold til frontlæssere er, at de er smallere. Praktisk hvis du har mindre plads. Du behøver heller ikke at bøje dig ned, når du fylder tromlen, hvilket er rart for folk med ryg- og knæproblemer.

Centrifugeringshastighed

Centrifugeringshastigheden angiver, hvad omdrejningshastigheden er for vaskemaskiner, og bestemmer dermed tørreresultatet af dit vasketøj. Jo flere omdrejninger din vaskemaskine har, jo tørrere kommer tøjet ud af vaskemaskinen. Omdrejningshastigheden for vaskemaskiner ligger ofte mellem 1200 og 1600 omdrejninger i minuttet.

1200 omdrejninger i minuttet

Hvis du vil vaske dit tøj lidt mere forsigtigt, eller omdrejningshastigheden ikke betyder så meget for dig, så kan du købe en vaskemaskine med 1200 omdrejninger. Restfugtighedsprocenten efter centrifugering er da 52%, hvilket betyder, at dit tøj kommer lidt vådere ud af vaskemaskinen.

1400 omdrejninger i minuttet

De fleste vaskemaskiner har en omdrejningshastighed på 1400 omdrejninger i minuttet. Med dette højere tal får du mindre vådt tøj efter centrifugering. Denne omdrejningshastighed er tilstrækkelig til at tørre bukser og skjorter. Tøjet skal dog stadig kortvarigt i tørretumbleren for at tørre.

1600 omdrejninger i minuttet

En omdrejningshastighed på 1600 omdrejninger i minuttet er ideel, når du ikke har en tørretumbler. Fordi tromlen centrifugerer så hurtigt, er restfugtighedsprocenten kun 44%. Så behøver du ikke at hænge dit vasketøj så længe på tørresnoren for at tørre det.

Vaskeprogrammer

Enhver vaskemaskine har et antal standard vaskeprogrammer, men i dag har du også specielle programmer for eksempelvis sportstøj, babytøj, jeans, pletter eller et øko-vaskeprogram. Overvej for dig selv, hvilke programmer du bruger, og baser dit valg på det for at finde den bedste vaskemaskine for dig.

Energiklasse

Med energiklassen, som hver vaskemaskine har, kan du på energimærket se, hvor energieffektiv vaskemaskinen er. Energiklassen går fra A til G. Jo højere energiklassen er, desto mere energieffektiv er også din vaskemaskine. Ud over energiklassen kan du på mærket også se vaskemaskinens vandforbrug. En energieffektiv vaskemaskine vil altså bruge lidt vand pr. vask. Normalt er vaskemaskiner med en højere energiklasse dyrere i anskaffelse, men til gengæld mere økonomiske (og dermed billigere) i brug over årene, hvilket er godt for energiregningen.

Kulbørster

Når du skal vælge en ny vaskemaskine, vil du naturligvis vælge en vaskemaskine med et lavt støjniveau. En vaskemaskine med et lavt støjniveau er en vaskemaskine, der har en motor uden kulbørster. En vaskemaskine med motor uden kulbørster er altså mere stille, men også mere holdbar og energieffektiv end en vaskemaskine med kulbørster. I dag har en god vaskemaskine næsten altid en motor uden kulbørster og producerer derfor meget lidt støj. Støjniveauet ved en gammel vaskemaskine er desværre en del højere.

Ekstra funktioner

Nu hvor du alligevel vælger en ny vaskemaskine, er det også godt at sammenligne på ekstra funktioner. Så har du vaskemaskiner med en dampfunktion. Her bliver vasketøjet dampet i slutningen af vaskeprogrammet, hvilket gør, at det kommer mindre krøllet ud af tromlen. Praktisk, hvis du for eksempel vasker mange skjorter. Derudover er der også vaskemaskiner med en belastningssensor. Her måler en sensor, hvor fyldt tromlen er, og tilpasser vand- og energiforbruget derefter.

Ofte stillede spørgsmål om sammenligning af vaskemaskiner

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en vaskemaskine?

Når du finder den bedste vaskemaskine for dig, ser du på en række specifikationer. Du ser på vaskemaskinens fyldningskapacitet. Jo større dit husstand, jo mere fyldningskapacitet har du brug for. Derudover ser du på omdrejningshastigheden, vaskeprogrammet, energiklassen og hvilken type motor vaskemaskinen har. Du ser selvfølgelig også på prisen: jo dyrere en vaskemaskine er, desto flere funktioner vil den have, og desto mere energieffektiv er den.