Afløb til vaskemaskine tilstoppet

Er din afløb tilstoppet? Det er ikke nødvendigvis grund til panik. Der er en række ting, som du sandsynligvis allerede har i hjemmet, som du kan bruge til at afproppe afløbet på din vaskemaskine. Hæld kogende vand med soda i afløbet eller brug flydende afløbsrens, bagepulver eller eddike. Du kan også nemt forhindre, at afløbet bliver tilstoppet ved at skylle tøjet ud på forhånd og ved at vedligeholde din vaskemaskine godt.
Picture of Yannick
Yannick

Vaskemaskineekspert siden 2017

Nyttigt at vide

  • Du kan afproppe dit afløb med almindelige husholdningsprodukter.
  • Det er langtfra altid nødvendigt at tilkalde en blikkenslager.
  • Hold dit tøj og vaskemaskine rent for at forhindre tilstopning.

Hvordan du ved, om afløbet er tilstoppet

På ydersiden af vaskemaskinen sidder der en afløbsslange. For at kontrollere, om den er tilstoppet, skruer du sifonen af over en spand. Skyl den altid lige igennem med varmt vand for også at fjerne eventuelle urenheder.

Nogle gange kan du se tilstopningen og ryste den ud, andre gange kan du have brug for tungere skyts. Du kan nu begynde at afproppe dit afløb.

Afløbet på min vaskemaskine er tilstoppet, hvad gør jeg nu?

En tilstoppet afløb behøver ikke straks at være en grund til panik. Der er masser af ting, som du sandsynligvis allerede har i huset, der kan gøre en stor forskel:

Kogende vand og soda

Bland først begge ingredienser med hinanden og hæld dem derefter ned i det tilstoppede afløb. Gør dette meget langsomt, ellers løber det over, og du vil netop have, at alt kommer ned i afløbet.

Bagepulver og eddike

Eddike og bagepulver er naturlige midler med en stærk rensende kraft. Hæld først bagepulveret i afløbet og derefter en kop eddike. Dette vil skumme og opløse de fedtede dele af tilstopningen. Lad det sidde i en halv time, før du skyller det væk med kogende vand.

Afløbsrenser

Der findes forskellige typer flydende afløbsrensere, som du også kan bruge til at afproppe din vaskemaskine. Før du begynder, er det vigtigt, at du læser brugsanvisningen grundigt. Nogle gange skal du blande to dele sammen, eller hælde dem separat ned i dit afløb. Kontroller også altid, om typen af renser er egnet til det afløb du har, da en renser til metal for eksempel ikke kan bruges i et afløbsrør af mere porøst PVC.

Spiralfjeder

At bruge en spiralfjeder er et godt alternativ, hvis du foretrækker ikke at bruge for mange kemiske midler i din vaskemaskine. Du fører en spiralfjeder ind i afløbet, indtil du mærker, at du har nået tilstopningen. Drej og træk i fjederen, indtil du har fået trukket tilstopningen fri. Ulempen ved denne metode er dog, at der ofte bliver hængende nogle rester, så det er bestemt en god idé at skylle efter med kogende vand.

Højtryks kloakrenser

Nogle højtryksrensere leveres med et mundstykke til afløbet. Du tilslutter det tilstoppede afløb til apparatet, og det pumper derefter vand igennem med høj hastighed, hvilket får tilstopningen til at løsne sig. Sørg for, at enden af slangen kommer ud på et sted, hvor tilstopningen kan opsamles, ellers skubber du den bare længere ind.

Indkalde en blikkenslager

Først når de ovenstående tips ikke virker, bør du virkelig indkalde en blikkenslager. På dette tidspunkt er der nemlig ikke mere, du selv kan gøre, uden at du løber risikoen for at beskadige vaskemaskinen.

Hvordan kan det være, at mit afløb bliver tilstoppet?

Du putter dit tøj i vaskemaskinen for at få det rent, og det betyder, at der nogle gange kan blive efterladt noget snavs i maskinen. Også rester af vaskemiddel, der ikke er opløst ordentligt, kan begynde at klumpe sammen og til sidst sammen med snavset skabe en tilstopning.

En afløbsslange kan nogle gange være meget snæver, hvilket gør, at den let kan blive tilstoppet. Vandet kan så ikke længere løbe væk, hvilket betyder, at vandafledningen ikke længere fungerer korrekt, og der bliver liggende et lag vand i tromlen.

Forhindre, at vaskemaskinens afløb stopper til

Intet er så irriterende som en tilstoppet vaskemaskine. Ikke alene kan du ikke vaske tøj, ofte har du også vandskade på dit gulv eller selve vaskemaskinen. Der er en række ting, du kan gøre for at forhindre, at din vaskemaskine stopper til:

Trin 1: Skyl dit tøj på forhånd

Meget beskidt tøj kan medføre, at din vaskemaskines afløb stopper til hurtigere. Tænk på sand og mudder, som du derfor altid bør skylle af på forhånd.

Trin 2: Brug den rigtige temperatur

I dag bruger vi ofte vaskemaskinepods, hvor vaskemiddel og skyllemiddel er samlet i en slags pose, som du smider i med dit vasketøj. Plastikindpakningen kræver bestemte temperaturer for at opløses ordentligt, og det kan ske, at den bliver tilbage, hvis du for eksempel kun vasker ved 20 grader.

Trin 3: Vedligehold din vaskemaskine godt

Hver vaskemaskine har sit eget filter, men det kan ikke altid stoppe alt. Hjælp din vaskemaskine lidt ved lejlighedsvis at hælde affedtningsmidler som kogende vand og soda i tromlen. På den måde fjerner du de fleste rester, der forårsager en tilstopning.

Ofte stillede spørgsmål om en tilstoppet vaskemaskineafløb

Endelig vil vi besvare nogle spørgsmål fra andre om tilstoppede vaskemaskiner, så du kan være sikker på, at du har al den viden, du behøver for at løse dit problem selv.

Hvordan ved du, om dit afløb er tilstoppet?

Hvis der bliver stående vand i din vaskemaskine, er der stor sandsynlighed for, at afløbet er tilstoppet. Også hvis vaskemaskinen slet ikke vil tænde, eller hvis der kommer dårlige lugte fra tromlen, kan det være en indikation på, at tromlen er tilstoppet.

Kan en vaskemaskine blive tilstoppet?

Ligesom alle andre apparater med et afløb kan en vaskemaskine også blive tilstoppet. Restre af vaskemiddel og snavs samler sig til en klump, der kan ende i afløbsslangen. Det beskidte vand kan derefter ikke løbe ordentligt ud og forårsager dermed en tilstopning.

Hvor sidder sifonen på vaskemaskinen?

Sifonen kaldes også svanehalsen eller vandlåsen og sidder fast på afløbsrøret. Det er meningen, at den skal holde dårlige lugte tilbage. I sifonen holdes vand tilbage, så lugte ikke kan komme igennem. Løsn derfor altid sifonen forsigtigt, ellers sprøjter vandet ud i alle retninger.

Hvordan virker en afløbsrenserfjeder?

En afløbsrenserfjeder hægter sig fast i den ene ende på tilstopningen og i den anden ende holder du fast i den. Ved at bevæge fjederen op og ned løsner du langsomt tilstopningen. I de fleste tilfælde kan du trække hele årsagen til tilstopningen ud med en fjeder.