Vaskemaskine symbol

Du kender det sikkert, den irriterende mærkat, der sidder på indersiden af alt dit tøj. Meget irriterende, men også virkelig nyttig, for det angiver nemlig, hvordan du skal behandle dit tøj for at sikre, at det forbliver pænt så længe som muligt. Der er forskellige typer af vaske symboler, som giver dig information om vask, strygning, dampning, tørring og blegning af dit tøj. Hvis du kender betydningerne godt, vil du aldrig igen begå den fejl at behandle dine yndlingsbeklædningsgenstande på den forkerte måde.
Picture of Yannick
Yannick

Vaskemaskineekspert siden 2017

Nyttigt at vide

  • Tøjvask gør du i henhold til vaskeanvisningerne.
  • Her finder du information om vask, strygning, dampning, tørring og blegning.
  • Ved at følge vaskeanvisningerne holder dit tøj længere.

Hvor kan du finde vaskesymbolerne?

Indeni hvert stykke tøj er der en hvid etiket, der angiver, hvordan tøjet skal vaskes. Syntetiske fibre og delikate stoffer kræver nemlig en helt anden behandling end robust bomuld. Nogle gange skal du lade noget tørre i luften, eller du kan tørre tøj i en tørretumbler. Du finder også oplysninger om, hvorvidt noget kan kemisk renses, eller om det netop ikke bør udsættes for høj temperatur.

Hvad betyder vaskemaskinesymbolerne på tøj?

I dette afsnit vil vi forklare dig betydningen af de forskellige symboler kategori for kategori. Herfra kan du aflæse, om kemisk rensning er en mulighed, eller om det er meget bedre at tørre ved lav temperatur.

Vask

Dette symbol kan genkendes som en vaskebalje med et lag vand i. Det kan have forskellige former.

  1. Hvis der er en hånd i symbolet, betyder det, at det kun må vaskes i hånden eller med et specielt håndvaskeprogram.
  2. Er der et tal i? Så følg dette som den maksimale temperatur.
  3. Er der én streg under symbolet? Så brug et kortere vaskeprogram (for eksempel et program for fint eller syntetisk tøj).
  4. Er der to streger under symbolet? Så handler det om specielt fint eller delikat tøj. Brug et ekstra fint eller syntetisk vaskeprogram (for eksempel til uldtøj).
  5. Et kryds igennem betyder, at det er bedre ikke at vaske det.

Strygning

Der er seks forskellige symboler, der angiver, hvordan et stykke tøj må stryges.

  1. Et strygejernssymbol angiver, at stoffet er egnet til strygning.
  2. Prikkerne svarer til dem på dit strygejern, jo flere prikker, desto varmere må du stryge. Hvis der er to prikker på vaskeanvisningen, så brug også to prikker på strygejernet.
  3. Er der et kryds igennem? Så må strygning eller dampning absolut ikke finde sted, tøjet kan ikke tåle høj temperatur.

Tørring

En tørretumbler symboliseres som et kvadrat med en cirkel indeni.

  1. Et tomt kvadrat angiver, at tøjet må tørres i en tørretumbler.
  2. Prikkerne angiver, hvor varmt du må maskintørre. Også her gælder det, at jo flere prikker, desto varmere. Det maksimale antal prikker er to. Et kvadrat med.
  3. Et kvadrat med en liggende streg angiver, at tøjet skal tørre liggende. Dette er nødvendigt for nogle beklædningsgenstande, så de bevarer deres form og ikke strækker sig ved at hænge.
  4. Et kvadrat med en skrå streg angiver, at tøjet skal tørre i skyggen.
  5. Et kvadrat med en sort cirkel angiver, at tøjet kun må tørre med kold luft.
  6. Et kvadrat med én streg under symbolet betyder, at du kun må tørre med et anti-krølprogram (for eksempel et program for fint eller syntetisk tøj).
  7. Et kvadrat med to streger under symbolet betyder, at du skal tørre det med et ekstra fint program (for eksempel et program for uld).
  8. Et kvadrat med en halvcirkel i toppen angiver, at tøjet må tørre hængende.
  9. Et kvadrat med lodrette streger angiver, at vasketøjet må hænges op, mens det stadig er drivvådt.
  10. Også her betyder et kryds, at maskintørring er forbudt.
  11. Det sidste symbol angiver, at du ikke må vride tøjet.

Rensning

Nogle beklædningsgenstande skal renses på renseriet, hvor de kan afgøre, hvilke midler de må bruge, ud fra bogstaverne i cirklen.

  1. En cirkel betyder, at tøjet må renses.
  2. En cirkel med et kryds betyder, at tøjet ikke må renses.
  3. Hvis der står et A i cirklen, må det renses med ethvert kemisk rengøringsmiddel, såsom mineralsk terpentin og perchlorethylen.
  4. Bogstavet P betyder, at rensning er tilladt med forskellige opløsningsmidler, som f.eks. perchlorethylen. Med en streg under skal du rense ved en lav temperatur.
  5. Bogstavet F indikerer, at kulbrinter kan bruges til rensning.
  6. Hvis der står et W, finder du information om vådrensning, og med et kryds igennem må det kun renses. En streg under angiver, at den mekaniske belastning skal holdes så lav som muligt.

Blegning

Ønsker du at blege tøj? Så kig efter vaskesymbolet i form af en trekant.

  1. Igen betyder et kryds, at blegning ikke er tilladt.
  2. En trekant med ‘CL’ indikerer, at tøjet kan bleges med klor.
  3. Diagonale streger indikerer, at tøjet kan bleges med et blegemiddel uden klor.
  4. En tom trekant betyder, at tøjet kan bleges med ethvert blegemiddel.

Mit tøj har ikke noget mærke, hvad skal jeg gøre?

Hvis du har et item uden vaskeanvisning, skal du bruge din sunde fornuft. Prøv selv at finde ud af, hvilket stof det er, ved for eksempel at sammenligne det med noget andet, du allerede har.

Online kan du ofte finde oplysninger om, hvordan forskellige stoffer må behandles. Du kan også kontakte producenten og spørge, hvilke vaskeanvisninger du skal følge for dit tøj.

Det kan måske virke som meget besvær, men forkert behandling af dit tøj kan meget hurtigt føre til slitage, og det er naturligvis enormt ærgerligt.

Ofte stillede spørgsmål om et vaskeanvisning

Nogle gange tror du måske, at du præcist ved, hvordan du skal behandle et stykke tøj, men alligevel er det klogt altid at vide så meget som muligt om vaskeanvisningen. Det, der står på symbolet, giver dig præcis den rigtige information, og det kan forhindre mange skuffelser.

Hvad betyder symbolerne på vaskemaskinen?

Hvert symbol har sin egen betydning. Vaskebaljen giver dig information om vaskeanvisningerne, og strygejernet fortæller dig, om dit yndlingstøj også kan stryges ved højere temperaturer. Information om tørretumbleren genkender du på kvadratet med cirklen i, og om du må få dit tøj renset, kan du aflæse på cirklen. Til sidst finder du information om blegning i trekanten.

Hvad betyder vaskesymbolerne?

Vaskesymbolerne sikrer, at du altid vælger det rigtige vaskeprogram og også bruger de rigtige temperaturer til strygning. Desuden kan du finde ud af, om tøjet kan behandles på renseriet, om det kan tørretumbles, og hvordan og om du kan blege det.

Hvad betyder vaskesymbolet med to streger?

Jo flere streger der er under et vaskeanvisning, jo mere delikat er stoffet. Brug derfor et specielt vaskeprogram, lave temperaturer og undgå kemisk rensning. Et vaskeprogram med forvask bruger du for eksempel, hvis der er flere streger under.

Hvad betyder vaskesymbolet cirkel?

Cirklen fortæller dig alt om rensning. I princippet behøver du ikke selv at være opmærksom på dette, renseriet vil for dig kontrollere, hvilke midler der må og ikke må bruges. Kun hvis du ser, at der er et kryds gennem cirklen, betyder det, at du ikke må bringe tøjstykket til renseriet.