Mål for vaskemaskine

Er du på udkig efter en vaskemaskine? Men er du ikke helt sikker på, om du skal vælge en lille eller stor vaskemaskine? Det er vigtigt at overveje forskellige ting, når du vælger din nye vaskemaskine. Tænk på mærket, vaskeprogrammerne og fyldvægten. Men også vaskemaskinens dimensioner er meget vigtige, især hvis du planlægger at placere vaskemaskinen i et skab eller et lille rum. Nedenfor diskuterer vi alt om højden, bredden og dybden af vaskemaskiner for at hjælpe dig med at træffe dit valg.
Picture of Yannick
Yannick

Vaskemaskineekspert siden 2017

Nyttigt at vide

  • Dybden af vaskemaskinen afhænger af fyldvægten, eller antallet af kg tøj, som passer i tromlen.
  • Vaskemaskiner har en standardbredde og -højde.
  • Målene på en toploader vaskemaskine kan variere fra en almindelig vaskemaskine.

Dette er målene for en frontbetjent vaskemaskine

Vaskemaskiner har alle nogenlunde de samme mål. Nedenfor diskuterer vi højden, dybden og bredden af en normal frontbetjent vaskemaskine. En frontbetjent er en vaskemaskine, hvor døren åbnes på forsiden af vaskemaskinen.

Højde vaskemaskine

Standardhøjden på en frontbetjent vaskemaskine er 85 centimeter. Hvis du planlægger at placere vaskemaskinen i et skab, under en bordplade eller sammen med en tørretumbler, er det vigtigt at være opmærksom på højden af disse mål.

Bredde vaskemaskine

Standardbredden på en vaskemaskine er 60 centimeter. Dette er næsten det samme for alle frontbetjente vaskemaskiner.

Dybde vaskemaskine

Standarddybden på en vaskemaskine er 60 centimeter. Nogle vaskemaskiner starter allerede ved 40 centimeter, og nogle vaskemaskiner går op til 70 centimeter. Dette afhænger alle af kg fyldvægten på vaskemaskinen. Kg fyldvægten bestemmer, hvor meget vasketøj du kan fylde i tromlen. Jo større kapacitet, jo dybere vaskemaskinen. Så husk, at hvis du har en stor husstand, vil du sandsynligvis have brug for mere plads til din vaskemaskine.

Dybden af en frontbetjent vaskemaskine kan blive endnu større, da du også skal tage højde for den åbne dør på forsiden. Sørg for, at der er nok plads til at åbne denne dør for at tømme dit vasketøj.

Dette er målene for en topbetjent vaskemaskine

En topbetjent vaskemaskine er en vaskemaskine, hvor døren er på toppen af vaskemaskinen. Du lægger vasketøjet i tromlen ved at åbne døren ovenfra. Den normale vaskemaskine, som du kender, kaldes også frontbetjente. Her er døren på forsiden af vaskemaskinen.

Topbetjente er smallere end frontbetjente. De er nemlig 40 cm brede i stedet for standard 60 cm. De er også en smule højere, 90 cm i stedet for 85 cm. Dybden af en topbetjent afhænger også af fyldvægten, men ligger som regel omkring 60 cm. De har dermed en begrænset kapacitet, som regel maksimalt 6 eller 7 kg.

Hvad er forskellene mellem topbetjente og frontbetjente?

Der er ikke mange forskelle mellem topbetjente vaskemaskiner og frontbetjente vaskemaskiner. Prisen er ofte den samme, ligesom støjniveauet. Topbetjente er smallere end frontbetjente. Hvis du ikke har nok plads til en frontbetjent, er en topbetjent altså en rigtig god løsning. Du behøver heller ikke at bøje dig ned, når du lægger vasketøj i og tager det ud.

En ulempe ved en topbetjent vaskemaskine er, at du ikke kan sætte noget oven på vaskemaskinen. Du kan heller ikke bygge den ind i et skab eller placere den under en bordplade. Dette kan du dog gøre med en frontbetjent vaskemaskine. Desuden har topbetjente ofte en lavere fyldvægt, hvilket betyder, at de ikke er egnede til vask i større husstande.

Vær opmærksom på vaskemaskinens fyldvægt

De fleste vaskemaskiner har standardmål for højde og bredde. De nøjagtige mål heraf er som regel 85 cm høj og 60 cm bred, som nævnt ovenfor. Dybden af vaskemaskinerne kan dog variere. Dybden afhænger nemlig af fyldvægten. Jo højere fyldvægten af tromlen, jo dybere vaskemaskinen.

Leder du efter en ny vaskemaskine, hvor du kan vaske for en stor husstand? Så leder du sikkert efter en vaskemaskine med tilstrækkelig plads til alt vasketøjet. Kapaciteten af vasketromlen påvirker dybden af vaskemaskinen. Til en vaskemaskine med en højere fyldvægt vil et lille rum altså ikke være egnet.

Ofte stillede spørgsmål om målene på en vaskemaskine

Nedenfor kan du læse de ofte stillede spørgsmål om målene på en vaskemaskine.

Hvor bred er en normal vaskemaskine?

Standardbredden på en normal frontbetjent vaskemaskine er 60 centimeter.

Hvor meget plads har du brug for til en vaskemaskine?

De fleste vaskemaskiner har den samme standardbredde og -højde. Dog kan dybden på vaskemaskinen variere meget. En vaskemaskine med en højere fyldvægt er dybere, fordi tromlen er større. En vaskemaskine med en højere fyldvægt tager altså mere plads end en vaskemaskine med en lavere fyldvægt.

Hvor mange cm er en vaskemaskine?

Standardhøjden på en vaskemaskine er 85 cm, og standardbredden er 60 cm.

Hvor dyb skal et skab være for en vaskemaskine?

Standarddybden på en vaskemaskine er 60 centimeter. Det er dog vigtigt at tage lidt ekstra plads i betragtning, da der bliver placeret fremspring på bagsiden af din vaskemaskine (såsom slanger), som hurtigt kan være 5 til 10 cm dybere.

Har alle vaskemaskiner de samme mål?

Frontbetjente vaskemaskiner har ofte de samme standardmål. Målene kan dog variere meget i dybden. Dybden afhænger nemlig af størrelsen på vasketromlen. Dybden varierer som regel fra 60 til 70 cm.
Topbetjente vaskemaskiner har derimod ikke de samme mål. De er ofte en del smallere end frontbetjente vaskemaskiner. Topbetjente har en højde på 90 cm og en bredde på 40 cm.