Vaskemaskine lugter

En stinkende vaskemaskine gør ingen glad. For på et tidspunkt vil den dårlige lugt også overføre sig til dit tøj og andet vasketøj. Læs her præcis, hvor den ubehagelige lugt kommer fra, og hvordan du afhjælper det.
Picture of Yannick
Yannick

Vaskemaskineekspert siden 2017

Nyttigt at vide

  • I de fleste tilfælde skyldes en lugtende vaskemaskine fedtklumper.
  • Vaskemaskiner gør rent, hvordan kan den så begynde at lugte?
  • Tips så den grimme lugt aldrig kommer tilbage i din vaskemaskine.

Sådan fjerner du lugt fra din vaskemaskine

En stinkende vaskemaskine er meget irriterende. For hvis din vaskemaskine lugter dårligt, vil disse ubehagelige lugte også sætte sig i dit vaskede tøj. Og det vil du naturligvis ikke have. Uanset hvad årsagen til den dårlige lugt er, kan dette problem heldigvis relativt hurtigt og nemt løses. Nedenfor kan du læse trin for trin, hvordan du gør din vaskemaskine ren og slipper af med dårlige lugte.

Kør en kogevask

Start med at køre et vaskeprogram ved meget høje temperaturer. Bakterier dør først ved en temperatur på 60 grader. Så det er en god idé at køre et vaskeprogram ved 90 grader eller højere engang imellem. Dette løsner en masse snavs, dræber endnu flere bakterier og fjerner mange dårlige lugte.

Kør kogevasken med en tom tromle. Vaskemiddel eller skyllemiddel er ikke nødvendigt. Du kan dog hælde en kop eddike i vaskemiddelskuffen. Eddike neutraliserer nemlig den ubehagelige lugt. Lad efter endt program vaskemaskinens dør stå åben, så den kan tørre godt.

Rengør gummikanten

På indersiden af vaskemaskinedøren finder du en gummikant. Her bliver der ofte hængende snavs, som kan være årsagen til din vaskemaskines mugne lugt. Uanset om din vaskemaskine stinker eller ej, anbefaler vi at rengøre gummidele på din vaskemaskine regelmæssigt. Dette kan du gøre med en opløsning af varmt vand og opvaskemiddel og en klud. Til vanskelige hjørner og sprækker kan du eventuelt også bruge en gammel opvaskebørste.

Tør efterfølgende gummierne tørre med en ren klud.

Tøm filteret

I fnugfilteret på din vaskemaskine samler der sig en masse snavs. Derfor skal du også tømme det regelmæssigt. Du finder filteret bag den lille låge nederst på forsiden af din vaskemaskine.

Placer en tom skål eller spand under filteret, åbn lågen, lad vaskemaskinen tømme ud i spanden eller skålen med slangen og tag filteret ud. Skyl filteret rent under hanen, tør det af og sæt det tilbage igen.

Rengør vaskemiddelskuffen

I Danmark har vi tendens til at bruge mere vaskemiddel end nødvendigt. Det overskydende vaskemiddel bliver hængende i vaskemaskinen og bliver derefter en yngleplads for bakterier. På de fleste vaskemaskiner kan du trække vaskemiddelskuffen ud af maskinen. Skyl sæbeskuffen ren under hanen for at fjerne overskydende sæberester.

Rengør derefter sæbeskuffen grundigt og sæt den tilbage i vaskemaskinen.

Stadig en stinkende vaskemaskine?

Hvis du efter at have fulgt de ovenstående trin stadig synes, at din vaskemaskine lugter mugne, kan en vaskemaskinerenser muligvis være en løsning. Disse produkter er udviklet til at fjerne sæberester, dårlige lugte og i nogle tilfælde endda forlænge levetiden på din vaskemaskine.

Dette kan du bruge til at fjerne lugt fra din vaskemaskine

Eksempler på ofte anvendte rengøringsmidler til vaskemaskiner er:

  1. Dettol Hygiejnisk Vaskemaskine Renser

  2. HG stinkende vaskemaskine renser

  3. Calgon 3 i 1 Power Gel Vaskemaskine Renser og Anti kalk

  4. Calgon 3 i 1 Powerball Tabs Vaskemaskine Renser og Anti kalk

  5. Dr. Beckmann Vaskemaskine hygiejne renser

Hvordan kan en vaskemaskine begynde at lugte?

Det lyder måske lidt mærkeligt i første omgang: en stinkende vaskemaskine. Da apparatet er designet til at rense. Men hvis vaskemaskinen selv ikke bliver rengjort ordentligt, kan vaskemaskinen begynde at lugte surt eller mugne.

I de fleste tilfælde skyldes en stinkende vaskemaskine fedtlus. Fedtlus er ikke rigtige lus, men en ophobning af blandt andet overskydende vaskemiddel, hudceller, støv og fedt. Fedtlus fanger mere og mere snavs, hvilket gør det til en yngleplads for bakterier. Det ser ud som en grå smat, som i værste fald, udover en mugne eller sur lugt, også kan efterlade grå pletter på dit ‘rene’ tøj.

Vask ved lave temperaturer

Moderne vaskemaskiner bruger i dag ofte relativt lave temperaturer ved standard vaskeprogrammer, ofte kun 30 eller 40 grader. Denne måde at vaske på er meget økonomisk, men mange fedtstoffer og overskydende vaskemiddel fjernes ikke ved disse temperaturer, og de fleste bakterier dør ikke ved disse lave temperaturer. Derfor er det vigtigt, især hvis du vasker meget ved lave temperaturer, regelmæssigt at gøre din vaskemaskine ren og at køre et vaskeprogram ved 60 grader eller mere engang imellem.

Brugt for meget vaskemiddel

En anden årsag til, at fedtlus nemt kan opstå i din vaskemaskine og din vaskemaskine stinker, er fordi du bruger for meget vaskemiddel. Det lyder måske lidt mærkeligt, men ja! Hvis du bruger for meget vaskemiddel, vil din vaskemaskine netop komme til at lugte af det. Dette skyldes, at sæberesterne bliver hængende i din vaskemaskine og derefter fanger snavs som fedt, bakterier, hudceller og støv. Sådan opstår fedtlus.

Undersøgelser har vist, at danskere i gennemsnit bruger mere flydende vaskemiddel end nødvendigt. Tvivler du på, om du også bruger for meget flydende vaskemiddel til dit tøj? På emballagen af alle flydende vaskemidler står den anbefalede dosering.

Hvordan forhindrer du din vaskemaskine i at lugte?

Når din vaskemaskine dufter rent og friskt, vil du naturligvis helst beholde det sådan. Ved regelmæssigt at gøre din vaskemaskine ren, forhindrer du, at der opstår fedtlus eller din vaskemaskine (igen) begynder at lugte. Bare rolig, du behøver ikke at gøre hele din vaskemaskine ren hver gang. For at forhindre en stinkende vaskemaskine anbefaler vi følgende:

  1. Kør en gang om måneden en kogevask ved 90 grader med en tom vaskemaskine

  2. Planlæg også regelmæssigt at gøre gummikanten på din vaskemaskine grundigt ren

  3. Det er bedst at rense filteret en gang om måneden

  4. Prøv også at rense sæbeskuffen en gang om måneden

Ofte stillede spørgsmål om en vaskemaskine lugter

Hvordan får du din vaskemaskine til at dufte godt igen?

Hvis du har en lugtende vaskemaskine, er der flere ting, du kan gøre for at få den til at dufte friskt igen: Kør en kogevask, rengør gummierne ved døren, rengør filteret og til sidst kan du også bruge en vaskemaskinerenser.

Tøj fra vaskemaskinen lugter muggent?

Hvis dit tøj lugter muggent, når det kommer ud af maskinen, har du sandsynligvis at gøre med fedtlus. Tidligere på denne side er det beskrevet i detaljer, hvordan du slipper af med det. Ved regelmæssigt at rengøre din vaskemaskine kan du forhindre fedtlus.

Hvordan lugter fedtlus?

Fedtlus har en muggen eller sur lugt og kan i værste fald efterlade grå eller brune pletter på dit tøj og andet vasketøj.

Hvordan fjerner du fedtlus fra vaskemaskinen?

For at slippe af med fedtlus skal du rengøre din vaskemaskine grundigt. Trin 1 er at køre en kogevask; en vask med en tom tromle på mindst 90 grader for at skylle det værste snavs væk og dræbe bakterierne. Trin 2 er at rengøre gummierne ved døren på din vaskemaskine med en klud og sæbevand. Trin 3 er at tømme fnugfilteret, hvor fedtlus også kan sætte sig. Og trin 4 er at skylle vaskemiddelskuffen ren.

Hvad sker der, hvis du putter eddike i vaskemaskinen?

At vaske med eddike kan have flere positive effekter på vaskemaskinen og vasketøjet. Dette er grunden til, at vi gerne vasker med eddike med jævne mellemrum:

1. Eddike er en naturlig og billig vand- og skyllemiddel
2. Det kan hjælpe med at fjerne genstridige pletter fra dit tøj
3. Det neutraliserer uønskede lugte i dit vasketøj og vaskemaskine
4. Det fjerner overskydende sæberester og forhindrer dermed mulige hudirritationer
5. Det reducerer og forhindrer kalkaflejringer i vaskemaskinen
6. Og eddike sørger for, at dit kulørte tøj ikke falmer så hurtigt